Kontakt

tel. 87 520 22 51

fax 87 520 22 52


zsliz.olecko1@gmail.com

 

19-400 Olecko

ul. Gołdapska 29

 

Ćwiczenia na zajęciach praktycznych w klasie 1 TŻ

Uczniowie klasy 1 TŻ (technik żywienia i usług gastronomicznych) podczas zajęć praktycznych uczyli się formować krokiety z farszem z białego sera i kaszy gryczanej.

Formowanie krokietów wydawałoby się, że nie jest skomplikowane. Nic bardziej mylnego. Klasa 1 TŻ na praktycznych zajęciach z pracowni gastronomicznej z uwagą ćwiczyła kształtowanie naleśnika. W ten sposób powstała krótka instrukcja:
1. Gotowy naleśnik rozkładamy na płasko na talerzu lub desce do krojenia.
2. Drewnianą szpatułką lub łyżką wykładamy na jego środek gotowy farsz. Pamiętajmy, aby nie przesadzić z jego ilością. Im więcej farszu w środku krokieta, tym mniej zostaje naleśnika na jego formowanie.
3. Farsz ze środka delikatnie rozsmarowujemy po całej powierzchni naleśnika.
4. Następnie chwytamy za dwa brzegi, z lewej i prawej strony i zaginamy je do środka. Powinny się na środku stykać lub nachodzić na siebie krawędziami.
5. Następnie zaczynamy zawijać krokieta. Co każdy obrót możemy starać się delikatnie uciskać farsz, aby ściślej zwinąć całość w rulon.
6. Gotowe :)

Autor: Agnieszka Milewska