Kontakt

tel. 87 520 22 51

fax 87 520 22 52


zsliz.olecko1@gmail.com

 

19-400 Olecko

ul. Gołdapska 29

 

Kolejna edycja konkursu "Kartacze i inne ziemniaczydła" za nami

27 października 2017 roku w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku odbył się szkolny konkurs kulinarny „Kartacze i inne ziemniaczydła”. Uczniowie stanęli w gastronomiczne szranki o cenne nagrody.

Pierwszą edycję kulinarnego turnieju zorganizowała pani Alicja Drażba w roku 2012. Celem zawodów było między innymi rozwijanie wśród uczniów zainteresowań kulinarnych, popularyzacja potraw regionalnych, promocja zdrowia, a także promowanie czytelnictwa.

W tegorocznej kucharskiej rozgrywce do walki stanęło 5 drużyn z klasy I i III kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. Każdy z zespołów miał za zadanie przygotować potrawę, której główny składnik stanowił uwielbiany w polskich domach ziemniak.

Przygotowane dania oceniało Jury w składzie:

  • Marzanna Pojawa-Grajewska, dyrektor ZSLiZ,
  • Barbara Michałowska, intendentka ZSLiZ,
  • Marzanna Święczkowska, Przewodnicząca Rady Rodziców ZSLiZ,
  • Weronika Szczepanek, Przewodnicząca Samorządu Uczniowskiego ZSLiZ.

Komisja punktowała potrawy pod względem smaku, estetyki podania oraz trudności przygotowania.

W konkursie zwyciężył zespół w składzie: Sandra Arciszewska, Magdalena Jachimczuk, Joanna Truchel. Triumfatorki przygotowały rogaliki ziemniaczane ze szpinakiem i serem fetą. Drugie miejsce zdobyli: Aleksandra Konewko, Rafał Miezio i Izabela Węglicka, którzy przyrządzili niekonwencjonalną pizzę na ziemniaczanym spodzie. Trzecie miejsce zajęły Gabriela Bernecka oraz Anna Paczyńska, przygotowując kluski śląskie z sosem pieczarkowym i okrasą. W konkursie wzięły udział również Maja Brodowska, Wioletta Brzęk oraz Dominika Ciszewska, a także Julia Giełazis, Małgorzata Jasińska i Aleksandra Jędrzejewska. Oba zespoły przygotowały placek po węgiersku.

Konkurs odbył się w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa. Uczniowie, przygotowując się do zawodów, korzystali z lektur dostępnych w bibliotece szkolnej. Największym zainteresowaniem cieszyła się książka Kuchnia podlaska Andrzeja Fiedoruka, w której przedstawiono tradycyjne potrawy, w tym z ziemniaków. Zawodnicy wykorzystali również poradnik estetycznego podawania potraw pod tytułem Stół pięknie nakryty autorstwa Hans Taper.

Konkurs zorganizowała Agnieszka Ratuszna, nauczycielka przedmiotów zawodowych z zakresu żywienia..

Nagrody za zajęcie pierwszego miejsca ufundowało Stowarzyszenie Przyjaciół ZSLiZ w Olecku. Serdecznie dziękujemy.