Przy okazji odbywającego się 28 października 2022 r. I Powiatowego Konkursu Kół Gospodyń Wiejskich w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprezentowano kulinarną stronę kultury greckiej.
To wszystko w ramach projektu „Przystanek Grecja na drodze do rozwoju" nr 2020-1-PL01-KA102-079490 realizowanego ze środków Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i Szkolenia Zawodowe.
Podczas imprezy goście poznali współczesne możliwości rozwoju oraz zdobywania umiejętności, jakie zapewnia ZSLiZ w Olecku młodzieży kształcącej się w zawodach: technik logistyk, technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik rolnik. Uczestnikom konkursu szczególnie przypadła do gustu kuchnia grecka. Potrawy, tj. jemista, sałatka grecka, baklawa, tzatziki, greckie chlebki pita, przygotowała młodzież uczestnicząca w projekcie. Był to pokaz zdobytej wiedzy kulinarnej.
Honorowym gościem była Pani Marzanna Pojawa-Grajewska - Starosta Olecki.