W ostatnim czasie młodzież ZSLiZ Olecko miała szansę przypomnieć sobie smaki kuchni greckiej. Wszystko zostało przygotowane w ramach warsztatów kulinarnych pt. „Przez żołądek do …Grecji”.
Warsztaty dla młodzieży miały miejsce z okazji podsumowania projektu „Przystanek Grecja na drodze do rozwoju" nr 2020-1-PL01-KA102-079490 realizowanego ze środków Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i Szkolenia Zawodowe. Miejscem wypraw była Grecja, gdzie uczniowie odbywali dziesięciodniowe praktyki w tamtejszych przedsiębiorstwach w ramach realizowanego projektu.
Warsztaty kulinarne zostały przygotowane i przeprowadzone przez uczniów naszej szkoły, a w spotkaniach warsztatowych wzięła udział młodzież kształcąca się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik logistyk, technik hotelarstwa oraz technik rolnik.
Samo przedsięwzięcie stało się okazją do integracji z lokalną społecznością. Na spotkaniach mieliśmy przyjemność gościć szkoły z powiatu oleckiego oraz gminy Olecko. Z naszego zaproszenia skorzystali uczniowie oraz opiekunowie Zespołu Szkół Technicznych, I Liceum Ogólnokształcącego im. Jana Kochanowskiego, Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla dzieci głuchych im. Filipa Smaldone oraz grupa przedszkolna ze Szkoły Podstawowej Nr 2 im. Mikołaja Kopernika.
W programie dwudniowych warsztatów znalazł się czas na spotkanie z kulturą grecką, poznanie tajników kuchni greckiej oraz śródziemnomorskiej. Wspólna praca w kuchni i biesiadowanie, a także wymiana doświadczeń oraz wspomnień, które towarzyszą uczestnikom wyjazdów po dzień dzisiejszy.
Warsztaty prowadzone były pod czujnym okiem Starosty Oleckiego - Pani Marzanny Pojawy-Grajewskiej oraz dyrektor ZSLiZ - Pani Urszuli Nartowicz.